בחזרה ללימודים- שיהיה בתאבון


החופש הגדול עומד להסתיים ושנת הלימודים כבר בפתח. ההערכות עצומה: תלבושת אחידה (כשצריך), ילקוט חדש, נעליים – כל אלו בוודאי חשובים, אך מה לגבי תזונה?
הורים יקרים, עצרתם לרגע קט ובחנתם מה אכלו ושתו ילדכם בשנה שחלפה? אז הנה.. לפני החזרה לבית הספר ישנה הזדמנות עבורכם להתכונן קצת אחרת. להלן שלל עצות ורעיונות המתאימים גם לקטנים, הלומדים בגנים או בבתי הספר היסודיים וגם לגדולים, בחטיבות ובתיכונים.

ערב לפני ה - 1 לספטמבר, כשההתרגשות בשיאה וכולם ממהרים לא לאחר בבוקר למחרת,  אפשר להכריז על שינוי שעתיד להתחולל. לא עוד דילוג על ארוחת הבוקר או הסתפקות בחטיף אלא ארוחה קלה ופשוטה, כזו שאוהבים אך גם תורמת ליכולת הריכוז והלמידה, ושוברת את צום הלילה. לאחר צום הלילה הגוף זקוק לאנרגיה ולנוזלים. הקפדה על ארוחת בוקר גורמת לתחושת שובע, לערנות ולסבלנות. בנוסף, הארוחה מספקת אנרגיה לביצוע המשימות במשך היום ותורמת רכיבי תזונה חיוניים הדרושים לגופנו.

מה נציע בארוחת הבוקר בבית?
אפשר לבחור בדגני בוקר (רצוי שאינם ממותקים בסוכר) עם חלב או יוגורט , שוקו או מעדן, או בקרקרים מחיטה מלאה מרוחים בשלל ממרחים (גבינות , חומוס , טחינה , אבוקדו) או גרנולה ביתית עם פירות יבשים ויוגורט.
אלו הן כמובן רק דוגמאות ותוכלו לגוון באין ספור אפשרויות, המתאימות לכם.
ועכשיו הזמן לצאת לדרך... מה נחזיק ביד? בקבוק מים קטן כמובן. שתיה של מים מומלצת בכל היממה ותורמת לבריאות העור, תפקוד תקין של הכליות ולערנות.
והנה, בלי לשים לב ארוחת העשר הגיעה. החזרה ללימודים כמעט תמיד מחזירה גם את הכנת הכריכים לשגרת היום יום וזו באמת אפשרות נוחה, מזינה ובריאה.

מה לשים בכריך?
מומלץ להכין כריכים על בסיס דגנים מלאים (לחם שיפון מלא, לחמנייה משבעה דגנים, פיתה קטנה מחיטה מלאה) בשילוב ממרחים מסוגים שונים ומעליהם ירקות חיים שתורמים ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
ממרחים רצויים הם: גבינות עד 5% שומן (לבנה, צפתית, צהובה, מותכת), ביצים (קשה, חביתה, חביתת ירק) דגים (טונה, סרדין, מקרל), בשרים קרים דלי שומן (פסטרמה הודו או עוף, כתף בקר), סלטי חומוס או טחינה וכן ממרח גוואקמולי בעונה. ממרח מתוק גם הוא אפשרי, ובתנאי שיהיה במתינות: חלבה, ממרח בוטנים, ממרח שקדייה, מטבל טחינה בדבש או בקקאו, ממרח חרובים, ריבה על בסיס פרי. 
שדרוג של הכריך יכול לחולל נפלאות ולעשות את כל ההבדל. תוספת מרעננת של עשבי תיבול, זיתים, פסטו, עגבניות מיובשות, חרדל או קטשופ – בהחלט כדאיים. תוכלו גם לנסות להכין יחד עם הילדים "מערכת כריכים" לכל ימות השבוע תכנון כזה יקל עליכם את ההתמודדות מדי בוקר ויתרום לגיוון.
תוספת של פירות העונה או פירות יבשים ואגוזים מסוגים שונים (זהירות מחנק! ע"פ אירגון "בטרם" אגוזים ופיצוחים מגיל 5 בלבד), מתאימה לילדים השוהים יום לימודים ארוך. 
מצד שני, הבאת כריכים מהבית איננה מועדפת על הילדים הגדולים. אלו נוהגים לקנות מזון ושתיה במזנונים הפרושים בבית הספר או בקרבתו. בחירה מודעת ונבונה, יכולה לפתור את הבעיה. בגיל ההתבגרות עולה המודעות לבריאות אך הילדים זקוקים לעצה טובה. לפיכך הציעו להם במקום לקנות קרואסון או בורקס לבחור בלחמנייה עם גבינה/טונה/גבינה צהובה/חביתה ואם ניתן אז להוסיף ירקות חיים (פרוסות עגבניה, מלפפון, פלפל) או מוחמצים (מלפפון חמוץ, כרוב חמוץ, זיתים). גם בחירה של טוסט עדיפה על פני בורקס או קרואסון. במידה ויש אפשרות לרכישת מוצרי חלב כמו יוגורט/מעדן/שוקו ניתן לשלבם בארוחה.

לסיכום,
ארוחות הבוקר והעשר חשובות כדי להתחיל את היום עם מצברי אנרגיה. בלעדיהן, יכולת הריכוז, הלמידה והערנות נפגעים. לארוחות אלה גם תרומה גדולה לגדילה תקינה שכן הן מבוססות על שילוב של דגנים המספקים פחמימות (כח) ומזונות עשירים בחלבון (מוצרי חלב, ביצים, דגים ובשרים) התורמים לחיזוק השרירים, התארכות העצמות וליציבות. ניתן לבחור מבין שלל אפשרויות ולפי העדפות אישיות תוך שמירה על עקרונות התזונה הנבונה.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.